Nechcete mít Alzheimera? Pořiďte si psa!

autor: | Zář 9, 2017 | Člověk a pes | 0 komentářů

Je vědecky prokázáno, že pokud nechcete mít Alzheimera, musíte svůj mozek neustále trénovat a používat ho. Většina vědců doporučuje cizí jazyky, které jsou na to opravdu skvělé, ale existuje ještě něco jiného, co Váš mozek bude neustále zaměstnávat a nutit Vás přemýšlet nad novými řešeními?

Ano, je to pes! 😉

Navíc Vás pes donutí i k fyzické činnosti, což proti Alzheimeru také pomáhá a nejen proti této nemoci, ale i mnoha dalším. A ještě Vás pes udržuje v dobré kondici! Samozřejmě jsou plemena, která jsou větší či náročnější na aktivity (fyzické i psychické), takže by každý měl volit dle své zdatnosti.

Když to nejde tak, zkuste to jinak

Často se stává, že páníček má při výchově či výcviku nějaký problém. Hledá tedy na internetu, v knihách, či u trenérů a každá kniha říká něco jiného. Někdy se stane, že si ten samý trenér protiřečí.

Proč?

Protože každý pes i jeho pán jsou jedineční zvlášť a co teprve dohromady. Proto některé metody, které dle „standardu“ řeší nějaký problém u 90 % psů, u toho Vašeho pejska s Vaším druhem osobnosti pomáhat nemusí. Musíte tedy přijít s novým řešením = jiným řešením. A není vyloučené, že toto řešení bude téměř opakem toho, co se standardně doporučuje.

Nejlepší řešení je vždy to, které je přímo na míru dotyčného psa a jeho pána! 😉

U toho nejvíce pomůže páníček. Buď si na řešení přijde sám páník a nebo ho specialista/trenér vyslechne a na společné řešení přijdou.

Příklad z praxe – Separační úzkost

Odcházíte do práce a už to začíná. Váš pes kníká, vyje, ničí apod.

Na většinu psů zabírá, že si vše připravíte dopředu (kabelku/kufřík/tašku apod.), pokud pes neleží na svém místečku, tak ho tam odvoláte a dáte povel „Lehni“. Když je pes v klidu, můžete jemně pohladit a v klidu odejít. Jen vzít kabelku/tašku, klíče a jít.

Již od začátku adopce (ať již od chovatele či z útulku) takto odchody nacvičujete a dobu Vaší nepřítomnosti postupně prodlužujete. Mezitím však naprosto přirozeně odcházíte i jen na chviličku do krámu či s košem – to si berete mnohem méně věcí a Váš pes zjistí, že v tom případě jste do pár minut zpět, tedy většinou.

A jsme u toho. Většina pejsků se naučí být v klidu o samotě výše uvedenými nácviky odcházení s postupným prodlužováním této doby. Je však dobré psa při těchto nácvicích vystavit i tomu, že si vezmete minimum věcí, a i když to vypadá, že jdete jen s košem, jít třeba na kávičku s kamarádkou/kamarádem. Tudíž budete pryč déle a to i bez předchozích větších příprav. Většina psů v této situaci nevyje a neštěká, protože si myslí, že se za chvilku vrátíte a leží a je v klidu a nejspíš i usne.

Také se v těchto případech kolikrát s odpočívajícím psem ani neloučíte. Zatímco když jdete do práce, tak ano.

Proto doporučuji i opačné postupy!

Když už jste se svým pejskem nacvičovali postupné odchody do práce a také mezi tím byli párkrát s košem či na krátkém nákupu a Váš pejsek je v pohodě, dělejte i opačné postupy. Když to vypadá, že jdete jen na pár minut s košem, jděte pryč na déle, a když to vypadá, že jdete do práce, vraťte se za chvilku. Pak vlastně psovi postupnými nácviky dojde, že jste nevyzpytatelní, nikdy si nejsou jistí, za jak dlouho vlastně přijdete, jestli za 5 minut nebo hodin, ale to nejpodstatnější vědět budou. A to je to, že Vy se VŽDY VRÁTÍTE! Nic jiného pejsek nepotřebuje vědět a bude klidný. Zjistí totiž, že když bude v klidu doma, dočká se Vás! 😉

Buďme rádi za své chytré pejsky/zvířátka!

A proto, když Vás Váš pejsek či jiný domácí mazlíček někdy naštve tím, že je „vyčůraný“, tak se na něj nezlobte a buďte za to vděční. Díky tomu, že musíte používat své šedé buňky mozkové a přemýšlet nad novými řešeními Vás Váš pejsek může uchránit například od Alzheimera. 😉

A minimálně se nebudete nudit, a když přijdete na nová řešení, která platí právě pro toho Vašeho pejska, taková „vítězství“ zahřejí na srdci i duši, ne?

Tak se nad svými pejsky nerozčilujte, ale buďte za jejich leckdy nezvyklé chování vděční a začněte přemýšlet.

A kdyby to přece jen bylo nad Vaše síly, jsem tu pro Vás! 😉 Mé služby

Máte nějaké nezvyklé zkušenosti se svými pejsky? Napište o nich, a jak jste je vyřešili. Moc nás to všechny zajímá a některé i uklidní, že nemají podivína doma jen oni. 😀

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 199,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 99,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!