Začínáme s výchovou štěněte

S čím ve výchově štěněte začít?

Tak rozhodně s naučením čistotnosti. Nejlepší je samozřejmě učit štěně rovnou na koncové místo vykonávání potřeby, takže pokud máte dům se zahradou, rovnou učte na trávník. Aby štěně nebylo učeno na jedno a pak druhé místo, pokud se tomu můžete vyhnout.

Pokud však bydlíte například v 10. patře bytového domu, je to poněkud komplikovanější. Můžete tedy nejdříve učit třeba na balkon (evokuje venek), než se štěně naučí ovládat své svěrače lépe a na delší dobu.

Jakmile štěně vykonává potřebu, kde nemá, jděte k němu a už to mu bude nepříjemné (vlastně mu jakoby „asistujete“). Řekněte rozmrzelým pevným hlasem „FUJ!“ Řekněte to tak, aby bylo jasné, že se to nedělá, ale štěně neděste. Pak místo důkladně vyčistěte, jelikož když na místě ucítí pach svých exkrementů, bude to i do budoucna považovat za svůj záchod.

Naopak, když ho preventivně po spánku, hře, jídle a pití berete ven (na balkon/bedýnku), řekněte mu, že se jde vyčůrat. Doveďte ho na požadované místo a dejte mu chvilku klidu. Když začne čůrat nebo kakat, řekněte jemně hodný (nebo něco podobného) a nechte ho potřebu dokonat. A pak moc a moc chvalte. „Ty jsi šikulka, ty jsi se vyčůral! No ty jsi hodný! No pašák!“ A pohlaďte a dejte pamlsek.

V průběhu výkonu samotného pejska bujaře nechvalte a nerušte ho. Jen jemně dejte najevo, že je hodný a po výkonu teprve začněte s ovacemi. 😉

Pokud vidíte, že začne být štěňátko doma (uvnitř) nervózní, začne se točit do kolečka, kňučet a udělá postoj s jemně nataženýma předníma nožičkama dopředu, zadníma dozadu, ocásek trochu nadzvedne a začne se soustředit, tak to už je nejvyšší čas ho honem jemně přemístit na místo, kde potřebu vykonávat má.

Co dalšího učit v prvních dnech štěňátka v novém domově?

Na pejska mluvíme jménem, aby věděl, že po zavolání tohoto jména voláte na něj a má vám věnovat pozornost. Ze začátku na pejska i můžete mlaskat, luskat a volat při tom jeho jméno. Jakmile se na vás pejsek podívá, přiběhne apod. – chvalte, hlaďte, odměňujte.

Dalším důležitým základním povelem je „Ne!“.

Vše, co pes dělat v budoucnu nemá, zakažte povelem „NE!“

Jakmile štěně něco ukradne a drží to, už můžete začít s povelem „PUST!“

Poté, co štěně nějaký z vašich povelů poslechne, samozřejmě chvalte, hlaďte, odměňujte pamlsky – motivujte, aby příště zase rád poslechl.

Dejte štěněti obojek pro štěňátka, který je nastavitelný a pravidelně kontrolujte, že je mezi krkem a obojkem volné místo na 2-3 prsty a postupně obojek povolujte.

Pak začněte nacvičovat s vodítkem. Nejdříve samozřejmě jen na krátké procházky, a to klidně i po bytě/domě/zahradě/balkonu. Aby pejsek věděl, že to je standardní věc, se kterou bude přicházet do styku a ne nic za trest. 😉

Co rozhodně nezanedbat??? Prevenci!!!

Vystavujte své štěně pokud možno všemu možnému, čemu jen můžete. Začněte od standardních zvuků, jako je třeba vyzvánění telefonu, zvonění na zvonek, klepání, bouchnutí dveří, tleskání, hlasitý smích, cinkání skleniček, vysávání v domě, ale i pouštění zvuků z ulic – troubení, pouliční ruch, bouřky, ohňostroje, co vás jen napadne. S čím váš pejsek, může přijít v budoucnu pravděpodobně do styku. Klidně i zvuky parníku. Čím více, tím lépe.

Také štěně vystavujte různým návštěvám různého pohlaví, věku, i dalším psům, zvířatům – prostě opět všemu, s čím se v životě může setkat. Lepší více, než méně.

Socializace a vystavení všemožným zvukům a situacím je velmi důležité jako prevence před možnými budoucími problémy – strachem z neznáma.

Také je VELICE DŮLEŽITÉ, abyste při vystavování vašeho štěňátka všem těmto lidem, věcem, zvířatům, zvukům, situacím a různému prostředí zůstali VY naprosto klidní a to za jakýchkoli okolností. Štěně, které se něčeho lekne, bude vnímat, jak se k situaci postavíte VY – páníček. Ten nejdůležitější v jeho životě. Pokud budete klidní vy, bude i pes a to nejen nyní, ale i v budoucnu. Takže buďte za všech okolností klidní a budete pak mít i klidného pejska nejen ve štěněcím, ale i dospěláckém věku. 😉

Příště Vám vysvětlím, jak pejska pomocí motivace učit povel SEDNI a LEHNI! 😉

Mějte se vy i vaši chlupáčci krásně,

Lucie Kotýnková

 

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 199,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 99,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!