Dotek – lepší než slova

Poslední dobou se k nám dostalo více případů najednou, kdy starší pejsci měli z něčeho strach a potřebovali ho překonat, ale měli i jiné zdravotní potíže – počínající slepotu či hluchotu.

Pro takovéto pejsky je při překonávání strachu velice důležitý dotek a energie pána. Také jeho klidný tep, a pokud je pán v klidu, tak se i méně potí. To vše pejsek vnímá a cítí. Čich je většinou i u starších psů v dobré kondici na rozdíl od zraku či sluchu.

Proto je u starších pejsků důležité pracovat s dotekem. Ať již v běžném životě pejska – povely apod., tak o to více při překonávání strachu.

Starší pejsek hůře slyší/vidí – jak na povely

Pokud máte doma staršího pejska, který hůře slyší nebo vidí, je důležité to brát v potaz a přizpůsobit tomu zadávání povelů. Já osobně jsem pro to pejska samozřejmě nepřepínat, ale určitě není třeba z něj dělat starého invalidu a je pro něj důležité s ním přeci jen trochu i nadále pracovat. Ale samozřejmě tak, aby ho to bavilo a bylo to v jeho silách a odměnou mu bude vaše přítomnost, vaše hlazení a muchlení a samozřejmě, pokud má pejsek rád dobrůtky, tak i ty. 😉

Starší pejsek, který hůře vidí nebo slyší, potřebuje tedy k povelům jistou berličku. Pokud dobře slyší, ale nevidí, tak to nemusí být až takový problém, i když jak u kterého psa. Pokud ale hůře slyší, je důležité k povelům přidávat dotek. Takže když chcete, aby si pes sednul, zkuste mu jemně zatlačit na zadek, pokud to pochopí a sedne si, tak ho moc chvalte (pokud alespoň trochu něco sluchem vnímá), ale hlavně ho odměňujte svými doteky a nebo hračkou/pamlsky. Když váš pejsek na jemný tlak bude reagovat, po několika úspěšných provedeních povelu zkuste psovi ruku na zadek jen položit a už by měl reagovat sednutím.

Toto můžete aplikovat i u chůze u nohy. Pokud máte střední/větší plemeno, je to pro vás mnohem jednodušší. K psovi se postavíte či si ho nasměrujete vodítkem tak, aby stál u nohy, u které chcete (já upřednostňuji levou) a tou rukou, u které je pes, ho jemně přitlačujete ke své noze (já tedy levou rukou k levé noze). To stačí dělat jen ze začátku nebo ve chvílích, kdy se pes odchyluje od vaší nohy.

Jelikož jde o pejska staršího, předpokládáme, že tento povel „U nohy“ budete potřebovat jen při míjení jiných psů/lidí či při nějaké situaci, která nebude mít dlouhého trvání. Přeci jen už pejska nebudeme drezírovat, když má svůj věk. 😉

Podobně můžete postupovat i u dalších povelů. Vymyslete si takové doteky, které jsou pro vás a vašeho psa nejpřirozenější a nejúčinnější. 😉

Zbavování psa strachu

Pokud chcete pejska zbavit strachu, dotek páníčka je pro něj vždy oporou. A u pejsků, kteří mají problémy se sluchem či zrakem je to o to důležitější!

Proto překonávejte jeho strach za doprovodu vašeho doteku, který by měl být přirozený, s jemným tlakem, který psovi dodává jistotu, že jste u něj a jste mu oporou. Pokud cítíte, že je pes nervózní, zvyšte trochu tlak vaší ruky na jeho tělo, ale tak, aby cítil vaši vůdčí osobnost a podporu, ne agresi. To samé i vyzařujte. Můžete na psa mluvit hlubším klidným pomalým hlasem. I hlušší pes totiž ucítí vibrace vašeho hlasu. Sice nebude rozumět slovům, ale ty vibrace jej také uklidní. 😉

Dotýkejte se samozřejmě i mladých a zdravých pejsků!

A to nejen při povzbuzování a nasměrování k chtěnému provedení povelů, ale i ke konejšení nebo i trestání (v tomto případě ale myslím opravdu dotek, NE úder).

Jak si někteří z vás již přečetli v mém ebooku Řeč těla psa + verbální projevy, tak psi při komunikaci hodně používají dotek. Naskakují na druhého psa, uklidňují se konejšivými signály, nebo naopak uplatňují signály dominance. Většina psů mezi sebou rozhodně používá více nonverbálních projevů a doteků než projevů verbálních.

Proto je pro snadnou komunikaci s vaším pejskem důležité se tuto psí komunikaci naučit a těžit z ní. 😉

Krásné babí léto vám i vašim pejskům! 🙂

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 199,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 99,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!