Trpí váš pes nadváhou?

Většina psů od přírody miluje jídlo. Někteří by nejraději jedli od rána do večera, kdyby měli tu možnost. Zvláště se to projevuje u větších plemen psů (Zlatý retrívr, Labrador…). Někteří psi jsou tak nenasytní, že si sami otevírají skříně, lednice nebo žerou jídlo ostatním zvířatům, či dokonce v nestřeženém okamžiku i vám lidem.

Úplně za to však nemohou, je to i v jejich genech zděděných po vlcích. Ti při lovu nebyli vždy úspěšní a tak, když se jim podařilo nějaké zvíře ulovit, museli honem kořist sežrat, aby nepodlehla zkáze. Odtud tedy pochází instinkt psů „Když vidím jídlo, jím. Nikdy nevím, kdy ho zase budu mít a musím si udělat zásoby.“

Jenže domestikovaní psi již žijí v naprosto odlišných podmínkách, než divocí vlci. Žijí v době hojnosti. Nemusí lovit, aby se najedli, a také jedí pravidelně, většinou minimálně 1x denně a v dostatečném množství, aniž by museli vynaložit nějaké větší úsilí.

Pokud tedy pes jedná dle svých instinktů zděděných od předků vlků, přejídá se a to často vede k obezitě. Je tedy naší povinností zajistit, aby se náš pes nepřejídal. Nedostatek pohybu a přejídání jsou nejčastější příčinou nemocí, předčasného stárnutí a smrti psů.  Nekvalitní strava, nebo dokonce lidská strava také způsobuje vysoké procento úmrtnosti.

Pokud však váš pes jedl dříve normálně a začal se přejídat až časem, co může být příčinou?

Důvody přejídání

Zdravotní problém – pokud se vám zdá, že váš pes začal v nedávné době nadměrně jíst a trvá to již několik dní, je dobré zavolat veterináři a poradit se s ním. U fenek to někdy může být známka toho, že zabřezly. Ale jak u fenek, tak u psů to může značit, že mají něčeho nedostatek, mohou mít parazity, či jiné zdravotní problémy. Proto je porada s veterinářem vždy krokem číslo 1.

Překrmování – majitel může psa ne/vědomě překrmovat. Člověk si to kolikrát neuvědomí, krmí psa podle tabulek, ale každá živá bytost je originál, má trochu odlišný metabolismus a tudíž potřebuje jinou dávku krmiva. Proto je vždy při změně váhy přetrvávající několik dní lepší konzultovat stav pejska s veterinářem.

Nevhodná strava – již jsem to zmínila výše a podrobněji se k tomu dostanu v další části tohoto článku. Uvedu však minimálně to nejpodstatnější – NEKRMTE PSA LIDSKOU STRAVOU. Ani netušíte, jak kořeněné a slané pokrmy psa poškozují na zdraví (např. jejich ledviny).

Psychická příčina – pokud veterinář vyloučil fyzickou příčinu náhlého přejídání vašeho psa, jde s největší pravděpodobností o příčinu psychickou. Tou mohou být následující 2 věci:

Stres vyvolaný nějakou změnou ve vaší domácnosti (odstěhoval či přistěhoval se někdo ve vaší domácnosti?) nebo došlo k dalším změnám (rozvrh dne, nový nábytek apod.)? Všechny tyto „maličkosti“ na psa působí a mohou způsobit stres, který „řeší“ zvýšeným zájmem o potravu. Nepřipomíná vám to i jiný druh savců? Třeba lidi? 😉

Nuda – váš pes se nudí a tak z nudy více jí, jako je tomu i u některých lidí. Proto, když jste doma, zabezpečte zvýšenou aktivitu vašeho psa, a to fyzickou i psychickou. Když z domu odejdete, nechte mu tam něco, s čím se může bavit, aby si na zabavení nehledal vybavení vašeho domu, nebo nějakou tu dobrůtku ve skříních či odpadkovém koši.

fat-dog-cl

Prevence přejídání

Stejně jako je tomu u lidí by měl pes jíst vyváženou stravu. A kdo jediný může ovlivnit co, kdy a v jakém množství pejsek jí? Vy. Takže je jen na vás, jestli má pejsek takovou porci jídla, jakou má mít a nebo je jídla přespříliš a tím pádem pejsek tloustne.

Psa krmte kvalitním jídlem, 1-2x denně a v přiměřených dávkách. A vždy je samozřejmě nejlepší se poradit s vaším veterinářem, který určí dle konkrétního pejska, jeho váhy, aktivity, věku a zdravotního stavu, co je pro něj nejlepší. 😉

Potravu skladujte tak, aby se k ní pes sám nemohl dostat a přejídat se. Po přejedení by se mu mohl nafouknout žaludek a v horším případě při nevolnosti a neklidu i přetočit – torze žaludku. Na což může pes umřít.

Pokud máte pejsků/zvířat více, vždy doporučuji pro každého jeho vlastní misku. Nepomáhá to a jeden ujídá jídlo druhému a ani povel NE (nesmíš apod.) nepomáhá a skutečně si nevíte rady? Tak je krmte v oddělených místnostech.

Čím pejsky krmit?

Ke správnému fyzickému i psychickému vývoji pes potřebuje tyto základní prvky:

  • Tuky (vepřové sádlo, hovězí tuk, jehněčí tuk a kuřecí tuk)
  • Vlákninu a vitamíny A, B, C, D, E, K, a tak dále (zeleninu)
  • Bílkoviny (vejce)
  • Omega-3 mastné kyseliny (ryby),
  • Vodu

V jaké formě můžete psovi stravu podávat?

BARF (syrová strava) – nejpřirozenější a nejzdravější, ale jen pod podmínkou, že je její obsah vyvážený a na míru pejska. Proto tuto možnost rozhodně volte, ale nejdříve se poraďte s veterinářem či výživovým specialistou.

Vařená strava – je druhou nejvhodnější variantou, ale opět pod podmínkou, že je obsah vyvážený, abyste pejskovi neublížili nedostatkem nějakých potřebných látek. Takže je nejlepší vařit dle receptů pro pejsky. Opět upozorňuji, abyste prosím psům nedávali zbytky vašeho jídla, obsahují sůl a koření a to pro naše čtyřnohé miláčky není zdravé!

Konzervy – nemáte čas na studování receptů na BARF a vařenou stravu, aby bylo jídlo pro pejska vyvážené jak má být? Konzervy jsou další volbou, ale dejte pozor na složení. Konzervy by měly obsahovat maso určené pro lidi a ne rohy, drápy, peří apod.

Granule – stejně jako je tomu u konzerv, jsou většinou vyvážené. Mezi druhy granulí (konzerv) jsou však velké rozdíly. Takže je dobré se dívat na jejich složení, protože značka či vysoká cena nemusí kvalitu vždy zajistit.

Hltá váš pes jako blázen?

To může být i nebezpečné (možnost zadušení), ale hlavně to není zdravé. Jak tedy našeho hltavého psa „zbrzdit“?

Existuje více způsobů: dát misku do misky a mezi tyto dvě misky dát jídlo. Pes se tak musí více snažit potravu získat, není to tak jednoduché a tím pádem nemůže tak hltat. Další možností je dát do misky například míček a pes to také s hltáním nemá tak jednoduché. A kdo chce mít speciální misku proti hltání psů, i ty už jsou u nás v prodeji. A nebo buďte ještě kreativnější a vymyslete vlastní misku! 😉

Rozdíl mezi tím, jak rychle sní hltavý pes jídlo ze standardní misky a z misky, kde s tím má práci a tím pádem nejen jí, ale i vydává energii, můžete vidět na tomto videu.

https://www.youtube.com/watch?v=b5K7fXWpJnw

Nedovolte prosím, ať váš pes vypadá takto. Takto skutečně nevypadá zdravý pes…

zaver-clanku-fat-dog-cl

Za všechny pejsky moc děkuji! 😉

A čím krmíte své pejsky vy? Napište své rady, tipy a zkušenosti pro ostatní čtenáře do komentářů níže. Děkuji!

Mějte se vy i vaši pejskové krásně,

Lucie Kotýnková

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 199,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 99,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!