Jak to udělat, aby mě pes netahal na vodítku?

Pokud chcete svého psa něčemu novému naučit (ať již je to štěně, či starší pes) je důležité, aby byl před začátkem učení zbaven přebytečné energie a tím pádem vám věnoval více pozornosti.

Také ho musíte správně motivovat! 😉

Na začátku používejte pamlsky a chválit, chválit, chválit. Postupem času už bude psovi stačit občasné pochválení/pohlazení.

Co je nejdůležitější?

Trpělivost, klid, načasování chvály a víra v to, že vy to svého pejska naučíte!

Pokud tedy svého pejska chcete naučit, aby chodil na vodítku tak, že za ním nevlajete jako blázen… před nácvikem ho unavte a to nejen fyzicky (běháním), ale i psychicky (povely, schováváním hraček, schováváním sebe, agility). Všechny hry, ale provádějte tak, aby se pejsek unavil a aby byla hra vám i jemu příjemná. Někdy se stává, že pokud pes již trpí nějakou úzkostí, strachem, tak při schovávání páníčka se ze hry stane úzkostné hledání a stres pro psa. Tak na to prosím pozor.

pulling-dog-cl

Pokud je pes unavenější = klidnější, můžete začít s nacvičováním chůze na vodítku.

Zde záleží samozřejmě i na tom, jakého máte doma psa – velikost i temperament.

Pokud máte malého psa, tak vám na nácviky stačí obyčejné vodítko a nemusíte se bát, že v začátcích budete za svým psem „vlát“. Pokud však máte větší a temperamentnější plemeno a jen na vodítku to ze začátku nezvládáte, doporučuji ohlávku Halti. Jakmile se ale váš pes uklidní a nebude na „Haltině“ tahat, přejděte na obyčejné vodítko a pokračujte s nácviky pouze na vodítku.

Takže máte klidného psa na vodítku, popř. Haltině, a chcete ho naučit jít tak, aby netahal.

Kde nejlépe začít?

Nejlepší je začít s nácviky doma, kde pes nemá tolik podnětů – takže třeba i na chodbičce, v obýváku…. Jděte se psem, a když je vodítko povolené (není napnuté), chvalte psa (šikulka, pašák, hodný – co používáte) a odměňujte ho pamlskem. Těch bude na začátku potřeba hodně, jelikož chválit a odměňovat budete každou chvilku – pokud pes natahá.

Jakmile pes začne tahat, tak se zastavte a počkejte, až se pes přiblíží zpátky k vám a tím pádem se vodítko povolí, pak pochvalte a pokračujte v chůzi. Pokaždé, když pes zatáhne, zastavte se, ať vidí, že když bude tahat, vám se to nelíbí a tím pádem v procházce nepokračujete.

Pokud toto nezabírá a pes stále táhne kupředu, zatáhněte za vodítko jednorázově (o něco silněji než tahá pes) směrem k sobě a pak hned povolte. POZOR: Pes musí mít v případě „škubnutí“ široký, ideálně kožený obojek, jinak byste ho mohli zranit. Jakmile jde pes opět na povoleném vodítku, okamžitě chvalte (pašák+dobrůtku), ať pochopí, co vás těší a za co má odměnu. Když pes tahá, můžete si samozřejmě pomáhat povelem pomalu.

Jsem pro motivační výcvik a na psy to vždy výborně zabírá! Takže netrestejte, motivujte!

Stále to nezabírá?

Pokud se pes i u vás doma stále zajímá o jiné podněty než o vás a nelze tyto podněty na začátku nácviků omezit, tak dělejte to, že měníte směry chůze, a to poměrně často. Pes pochopí, že si vás musí trochu hlídat a bude se věnovat tomu, kam jdete a tahat ani nestačí. Také můžete procházet cikcak mezi překážkami (židle/gauč/stůl/batoh – fantazii se meze nekladou). Uvidíte, že vás váš pes bude následovat!

Pokaždé, když je vodítko prověšené, chvalte a odměňujte. Uvidíte, jak to vašeho pejska bude bavit. I starší psi pookřejí a užijí si to, věřte mi, dnes jsem si s jedním takovým „hrála“! 🙂

Už jsme to zvládli, co dál?

No a když to váš pejsek zvládne doma, můžete jít ven (na zahradu, či jiné klidnější místo s málo podněty) a zkoušejte to samé tam. Pes je šikovný a zvládá to? Tak jděte někam, kde je o podnět víc (člověk, auto, jiný pes….). Ale vždy je lepší postupovat krůček po krůčku, takže to s podněty ze začátku nemusíte přehánět. A postupně přidávejte a přidávejte a nakonec bude prověšené vodítko i při míjení psů/lidí/doplňte si sami.

big-dog-walks-cl

Pokud si váš pejsek potřebuje něco očuchat, tak mu to samozřejmě umožněte. Musí si přece přečíst vzkazy od předchozích „pisatelů“. 😉

Po nácviku, který může trvat na začátku pár minut a pak z něj uděláte standardní vycházky, nechte psa zase za odměnu na volno/dlouhém vodítku.

Záleží samozřejmě na vašich časových možnostech, ale doporučuji vždy před počátečním nacvičováním, psa unavit a po nácviku zase dát volno/možnost vyběhat.

A pak můžete zavést standard jedné procházky denně na běhání a ostatních s vodítkem. Záleží jen na vás a jak to vám i pejskovi nejvíce vyhovuje!

Důležité na závěr

Mnoho problémů s chováním psa pramení z tahání na vodítku. Jelikož pes tahá vás, vy jeho, je cítit napětí a pak dochází k frustraci psa a možná i vás.

Každá procházka by měla být příjemná jak pro psa, tak pro pána/psovoda.

Pán nechce mít vytahanou ruku a pes si chce zase přečíst vzkazy od ostatních pejsků a zanechat vlastní zprávy.

Tak na to pamatujte a budete spokojení oba dva!

A nezapomeňte – chválit a odměňovat, když jde pes jak má. Tím ho velmi namotivujete a užijete si nácvik oba!

A jak jste psa odnaučili tahání na vodítku vy? Pochlubte se nám s vašimi tipy! 😉

dogs-on-leash-cl

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 199,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 99,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!