Co dělat, když má můj pes strach?

Jak jsem se již zmínila ve svém článku 15 věcí, ze kterých mají psi největší strach nebo také v mém eBooku ZDARMA (Jak poznat, že můj pes trpí strachem/fobií za 1 minutu aneb projevy strachu, které byste možná nečekali), strach vzniká buď pocitu neznáma, nebo ze špatné zkušenosti psa.

Pokud zjistíte, že má váš pes/fena strach je důležité to nenechat být a co nejrychleji situaci řešit.

Proč je důležité, aby můj pes překonal strach co nejdříve?

Protože se velmi často stává, že úzkost, obavy či mírný strach přejde do hlubšího strachu až fobie.

Také je obvyklé, že jeden strach naváže na druhý. Například strach z veterináře, ke kterému jezdíte autem a nikam jinam psa autem nevozíte, na sebe naváže strach z jízdy autem.

Strach z hluku, pokud se vyskytuje například na nějakém místě – střelnice v lese (ze zkušenosti mé klientky) na sebe naváže strach z místa – lesa, ve kterém se obvykle střílí. Ve chvíli, kdy tam je panička se psem se tam sice střílet momentálně nemusí, ale pes ví, že se tak stává a tudíž je již připraven na střelbu a již projevuje silné známky strachu – třes, útěk, táhnutí majitelky pryč z místa.

Nejlepší je tedy strach začít se psem krok za krokem ihned překonávat.

V eBooku Jak poznat, že můj pes trpí strachem/fobií za 1 minutu aneb projevy strachu, které byste možná nečekali, již ode mne máte několik konkrétních rad, jak strach vašeho psa začít překonávat.

Důležité je rozpoložení majitele!

Je velmi důležité, aby byl pán klidný, vyrovnaný, narovnaný, sebejistý a svému psovi pomohl úzkost, obavy a strachy překonávat krůček po krůčku.

Na majiteli strašně moc záleží! Může psa tzv. „zkazit“, ale i napravit.

A co pes z útulku?

Pokud chcete udělat dobrý skutek a vzít si pejska z útulku, rozhodně se toho nebojte! Dobré je samozřejmě se poradit s personálem útulku, jaký pes by pro vás byl nejvhodnější (z hlediska aktivity – sportujete či ne, členů rodiny – máte děti, či vyžití pro psa – zahrada, les nebo louky v blízkosti bydliště atd.).

Může se samozřejmě stát, že pejsek, kterého si pořídíte, přijde s nějakými těmi úzkostmi či strachy, ty však můžete společně překonat. A úzkosti /strachy si může pejsek „přinést“ i od chovatele. Závisí to na vzpomínkách a povaze pejska.

Já mám zkušenosti, že někteří psi z útulku jsou moc hodní a neuvěřitelně dobře vycvičení. Záleží, za jakých okolností se do útulku dostali. Někdy je to úmrtí majitele, či stěhování do zahraničí nebo zdravotní problémy a pes je vycvičený a moc hodný a nové majitele bude nadevše milovat.

Baruska eBook

Ale i když se u pejska nějaké strachy vyskytnou, mou filosofií je, vše se dá napravit! 😉 Někdy náprava zabere kratší čas, jindy delší, ale zvíře, pokud jsme trpěliví a klidní většinou vůli má. 😉

Projevy strachu psa

Jak jsem již zmínila ve svém článku 15 věcí, ze kterých mají psi největší strach nebo také v mém eBooku ZDARMA (Jak poznat, že můj pes trpí strachem/fobií za 1 minutu aneb projevy strachu, které byste možná nečekali) tak projevy strachu mohou být různé. Základními je třes, ocas mezi nohama, uši u hlavy, útěk, ztuhnutí, ale i štěkání, vrčení a mírný útok – projevy, které se dají považovat za agresivní, ale jsou projevem strachu.

Čemu se při projevech strachu u psa vyhnout?

  • Nenadávat/netrestat
  • Nebít
  • Neutěšovat/přehnaně nechlácholit

Co naopak dělat?

  • Odvést jeho pozornost
  • Být klidný, vyrovnaný, sebejistý
  • Dodat psovi sebevědomí – to přece nic není, z toho nemusíš mít vůbec strach

Pokud si však nevíte rady, raději se obraťte přímo na mě s konkrétním dotazem – popisem situace/videem a já vám pomohu! 🙂

Jak strachům předcházet?

Nejlepší je samozřejmě strachům předcházet, a to prevencí již ve štěněcím věku. To znamená, že když páníček žije aktivním životem, pes tak žije po jeho boku také. Páníček se setkává s přáteli a jejich dětmi a pes také. Chodí spolu ven, mezi ostatní psy, na různá místa. Také si pán občas vyjde sám bez psa a pejsek si zvykne být doma sám. Na ulicích či v lesích jsou slyšet různé zvuky – i rány a pes to bere jako normální.

uvodni strana

Pokud je pán klidný za jakýchkoli okolností, když je pes ještě štěně, nebo mladý, tak pes nepřikládá ani nestandardním stresovým situacím žádný důraz a zůstane také v klidu. Vše je pro něj v pořádku, a v dospělosti se pak u něj žádné projevy strachu a fobií na podobné situace neobjeví.

Klidné reakce pána na nestandardní situace pomáhají v klidu reagovat i dospělému psovi. Takže je to hodně o nás o páníčcích! Což je někdy snazší, než když je to jen na psovi a někdy naopak těžší. 🙂

Více o řešení již vzniklých strachů u psů se dozvíte v mém eBooku Snadno zbavte svého psa strachu z čehokoli pomocí mých 7 kroků.

Napište mi do komentářů níže, případně na můj mail: lucie@luciekotynkova.cz, budu moc ráda za vaše reakce! 🙂

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 199,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 99,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!