15 věcí, ze kterých mají psi největší strach

Obavy či strachy pejsků většinou vznikají z pocitu neznáma. Příčina strachu může být prakticky jakákoli. Každý pes (stejně jako jiný živý tvor) se totiž může bát úplně jiných věcí. Někdy vznikají strachy věkem (stárnutím), negativní zkušeností, omezenou socializací či dalšími věcmi.

Existuje mýtus, že strach mají jen malí psi. Strach či fobie však mají velmi často psi velcí. Statistiky tu řešit nebudeme, to pro nás nyní vůbec není podstatné.

Strach může být mírný, nebo přejít až v extrémní úzkosti a fobie, při kterých se pes může chovat až agresivně.

Pokud váš pes vykazuje neobvyklé chování a veterinární prohlídka neodhalila fyzické problémy, bude to nejspíš zapříčiněno stavem psychickým. Velmi často jsou to totiž strachy a fobie.

Například: Přijdete domů a nemůžete uvěřit svým očím, je tam bordel jak v tanku, poškrábané dveře, rozžvýkané boty, rozkousaná sedačka, loužička nebo dokonce hovínko?! Do toho za chvilku zvoní soused, že váš pes vyje či štěká na půl sídliště a jestli s tím něco neuděláte, udá vás na Ligu na ochranu zvířat! Pokud toto neprovedlo štěně, ale dospělý pes, který normálně tyto věci neprovádí, asi nemusíte mít titul v oboru psychologie, abyste zjistili, že je něco špatně.

Než však začnete psa trestat, prosím zastavte se a přemýšlejte! Existuje zde důvod pro toto neobvyklé jednání mého pejska? Kdykoli se pes chová nestandardně, ať už v jakýchkoli situacích, je dobré se zastavit a zapřemýšlet, jaký k tomu má asi důvod. Vy jste majitelem pejska a vy ho znáte nejlépe. Samozřejmě, pokud si nevíte rady, můžete se obrátit na odborníka a vaše problémy s pejskem s ním zkonzultovat. Většinou je však na vině strach.

I pán může nevědomky fobii vyvolat či posílit – například svou reakcí na nějakou situaci, ale o tom se více dozvíte v mém eBooku Snadno zbavte svého psa strachu z čehokoli pomocí mých 7 kroků.

HAFAN

HAFAN od autora FiLfoR je licencovaný pod CC BY 4.0.

Výčet nejběžnějších psích strachů a fobií:

1. Strach z bouřky, nebo-li astrofobie

Z bouřek mají psi strach až fobii velmi často. Projevy mohou být od lehkých až přes velmi závažné – sebeubližování. Více se o projevech strachu dozvíte v mém eBooku ZDARMA – Jak poznat, že můj pes trpí strachem/fobií za 1 minutu aneb projevy strachu, které byste možná nečekali. 

Psi mohou mít také projevy strachu ještě před tím (i několik minut nebo déle), než bouřka samotná přijde. Vnímají totiž i změny tlaku, pachy, tmavnoucí oblohu, zvuk větru a další indicie nadcházející bouřky. Určitě jim také neprospívá hlasitý zvuk hromu, lítající blesky, či silný déšť bijící do oken.

2. Strach z ohňostrojů

Toto je další běžný strach psů, ten měla po špatné zkušenosti s petardou v průchodu i má fenka Dynnynka, viz Můj příběh či článek Proč jsem se rozhodla psát blog jak zbavit psy strachů a fobií? Je zapříčiněn převážně hlasitými a nepředvídatelnými zvuky a světelnými efekty ohňostrojů.

Hlasité zvuky, ať již od bouřek, ohňostrojů či jiné (řev lidí/dětí, hlasitá hudba, výstražná zvuková znamení) jsou pro psy velkou zátěží a často způsobují strach a fobie. Hlasité zvuky jsou pro velmi dobře slyšící psy prostě nepřirozené a tak není divu, že se jich bojí, nebo jsou jim minimálně dosti nepříjemné.

3. Strach z odloučení – separační úzkost

Strach z toho, že zůstane doma sám. Při tomto strachu/fobii pes velmi často vykazuje destruktivní chování, jakmile jejich majitel opustí byt/dům. Projevem je však i výše zmíněné vytí/štěkání, ale i jiné příznaky, viz. můj eBook ZDARMA – Jak poznat, že můj pes trpí strachem/fobií za 1 minutu aneb projevy strachu, které byste možná nečekali.

Tato úzkost z odloučení může být způsobena mnoha různými událostmi, jako například odstavení od matky příliš brzy. Dalším důvodem může být, že pes nikdy předtím o samotě ještě nebyl a je to pro něj nové. Nebo že se majitelé při posledních odchodech z domu vraceli po velmi dlouhé době (přesčasy, služební cesty, výlety, dovolené). Pes si myslí, že upoutáním pozornosti na sebe docílí toho, že páníček ho již nebude opouštět.

4. Strach z veterináře

Velmi obvyklý strach/fobie psů. První, co pes u většiny veterinářů cítí je neobvyklý, nepříjemný zápach dezinfekce. Nám lidem také většinou v nemocničním prostředí není ze zápachu dezinfekce příliš dobře a necítíme se zrelaxovaní. Spíše ztuhneme podobně, jako náš pes u veterináře….a není se čemu divit. Většina návštěv u veterináře probíhá tak, že čekáme dlouhou dobu v tomto „voňavém“ prostředí a vidíme ostatní pejsky či jiná zvířátka, jak jdou neradi dovnitř a prchají či jsou šokováni, když jdou ven. Připodobnila bych to jako návštěvu u zubaře či u dam u gynekologa (oba doktory mám super, ale prostě bych tam jen tak z rozmaru a nudy nešla, vy ano? ;-))

Většina návštěv u veterináře, ne-li všechny, se točí jen kolem očkování, zákroků a dalších nepříjemných situací. Není tudíž příliš překvapivé, že většina psů se rychle naučí svých veterinářů bát. Nutno dodat, že je to tam pro ně neznámé prostředí a vyzvednutí psa na chromovaný kluzký studený stůl mu také na odvaze dvakrát nepřidá.

5. Strach z jízdy autem

Mnoho psů se bojí jízdy v autě. Strach je obvykle způsoben tím, že psovi toto prostředí připadá neznámé. Nebo mohl mít také negativní zkušenost při nehodě, či prudkém zastavení a poranění se při tom.

Další možností je, že jízda autem se obvykle odehrává jen k veterináři – jeden strach navázal na druhý. Smutným zážitkem může být i vyvezení psa někam, kde se ho páníček zbavil – časté u psů z útulku….bohužel…

6. Strach jít nahoru a dolů po schodech/eskalátorech v metru

Majitel psa si to možná neuvědomí, dokud se jeho pes „nezabejčí“ a odmítá schody vyjít či sejít. Tento projev je běžný zejména u mladších psů, kteří v raném věku schody vycházet či scházet nemuseli. Může to být však zapříčiněno i tím, že pes v minulosti chůzi do/se schodů nezvládl a spadl – negativní zkušenost.

Je mu to líto ...

Je mu to líto…  od autora Tasara je licencovaný pod CC BY 4.0.

7. Strach z mužů

Někoho to možná překvapí, ale je to poměrně častý strach. Někdy tento strach pramení z předchozích špatných vzpomínek, většinou je to však z omezených zkušeností s muži. Například když je pes dlouhodobě jen s paničkou a je jim dobře a najednou si panička najde muže. Pes má z muže ve smečce strach. Neví, co má čekat.

8. Strach z cizích lidí

Tento strach je podobný strachu z mužů. Nový člověk, ať už přichází do rodiny jako návštěva, nový člen či je to člověk na ulici. Pes neví, co si o tom myslet a bojí se. I někteří lidé jsou podezíraví k cizím lidem a psi to mají podobné.

9. Strach z dětí

Tento strach může vzniknout ze dvou hlavních důvodů:

  • pes se s dítětem ještě nikdy osobně (v blízkosti) nesetkal
  • negativní zkušenost s dětmi

Dítě je buď natolik malé, že neví, co pejskovi může a nemůže dělat, a nebo si ani neuvědomuje, že co dělá, pejskovi nedělá dobře, nebo ho děsí.

Pamatuji si, jak můj synovec, když byl ještě malé dítě rád tahal lidi za vlasy, a Dynnynku za chlupy. Byla tak hodná…., buď se nijak neprojevovala, nebo jen kvíkla a utekla….. Když jsme se ohlédli, co se stalo, měl můj usměvavý synovec hrst chlupů v pěstičce. Od té doby jsme na něj (ne na přehodnou Dynnynku) dávali velký pozor, aby jí chudince zase něco neprovedl. Také ho fascinovaly oči…..krásně se leskly a tak do nich chtěl strkat prstíky, to už jsme naštěstí byli u toho a včas zasáhli. Když se ale někdo zapomene, může dojít k neštěstí….a i z toho může fobie z dětí u pejsků vyplynout.

Děti také často mluví hlasitě, a pokud jsou ještě hodně malé, mají různé veselé vokální tóny, které jsou dost hlasité i pro člověka, natoč pro psa. Vina tudíž není na ničí straně, jen je lepší, kdy majitel dá psa do klidnější části bytu či domu.

10. Strach z objektů

U mnoha psů se vyvine strach z některých objektů – vysavačů, dekorací, apod. U některých objektů, např. soch umístěných na veřejných prostranstvích to však může znamenat značné komplikace při venčení. O tom, jak těmto komplikacím čelit se více dozvíte v mém eBooku Snadno zbavte svého psa strachu z čehokoli pomocí mých 7 kroků.

11. Strach z klobouků a slunečních brýlí

Psi (asi jako i lidé) mají rádi, když člověka, kterého potkají, si mohou dobře prohlédnout. V tom jim však může vadit klobouk či sluneční brýle. Nevidí tak, s kým mají tu čest – všechny projevy člověka – a tak se bojí, protože neví, co od takového člověk čekat. Co asi skrývá? Dá se mu věřit?

12. Voda

Existuje mnoho psů, kteří milují vodu, plavání a hry v ní. Pamatuji si, jak moje Dynnynka milovala klasické házení klacků do vody a pak pro ně plavala a ocas používala jako kormidlo. Vtipnější pro nás však bylo, když jsme jednou házeli „žabky“ a zjistili, že jí baví kamínky lovit. Šly jí z nosu bublinky a my se řehtali jak koně, nad tím obrazem. 😀 Ale nesmělo se házet moc hluboko, aby si nesmáčela uši, to psům nedělá dobře a ona to věděla a tak se pro tak hluboko hozené kameny odmítala potápět – chytrá! 😉

Ale existují i takoví psi, kteří se vody velmi bojí. To může být způsobeno předchozí špatnou zkušeností.

13. Strach z jiných zvířat

Toto opět může být způsobeno velkou neznámou pro našeho psa či negativní vzpomínkou na setkání s jiným zvířetem (ať už jakéhokoli druhu).

14. Můj pes má strach ze mě

Tento strach může být od prvního dne, kdy jste si psa pořídili, či vznikl v průběhu času (nešťastné šlápnutí na jejich tlapku, apod.). V obou případech musíte čelit výzvě získat důvěru vašeho drahého pejska.

15. Neuvěřitelný strach ze všeho

To může být způsobeno jak špatným zacházením před tím, než jste si psa pořídili, nebo má pes prostě problémy se sebevědomím. Někteří psi reagují na každém místě, v každém prostředí či situaci tak, jako kdyby byli v nebezpečí. Jsou vždy „na hraně“ úzkosti, ať už je krásný den, nebo bouřka.

VŠECHNY TYTO STRACHY JSOU ŘEŠITELNÉ! Více o konkrétních projevech strachu se dozvíte v mém eBooku ZDARMA – Jak poznat, že můj pes trpí strachem/fobií za 1 minutu aneb projevy strachu, které byste možná nečekali. A řešení těchto strachů naleznete v mém eBooku Snadno zbavte svého psa strachu z čehokoli pomocí mých 7 kroků.

Dejte mi v komentářích vědět, čeho se bojí váš pes/fenka!

Nebo mi napište na můj mail: lucie@luciekotynkova.cz

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 199,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 99,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!