Silné pouto mezi psem a pánem je k nezaplacení + jak psa naučit povel sedni a lehni pomocí pozitivní motivace!

Máte se svým psem silné pouto?

Pokud vaše odpověď zní ANO, a já doufám, že tomu tak je, pak je to pro vás i vašeho pejska skutečně k nezaplacení. Nejde totiž jen o to, že máte se svým pejskem láskyplný vztah a jste kamarádi/členové rodiny. Jde také o to, že díky tomuto poutu získáte něco, co jinými prostředky do takové míry nikdy nezískáte. A co to tedy je?

NESKUTEČNÁ VÝHODA, která vám pomůže při výchově a výcviku vašeho pejska! 😉

Co přesně mám na mysli?

Jsem propagátorkou výchovy a výcviku psa pomocí pozitivní motivace. Tou samozřejmě může být i hračka či pamlsek, ale někteří pejsci na pamlsky či hračky moc nejsou a nebudou za ně povely dělat. Na co je tedy „nalákat“, aby vás poslouchali/učili se novým věcem? No přece na vás a vaši náklonnost! 😉

To však funguje jen tehdy, vybudujete-li si se svým psem opravdu hezký a pevný vztah. Proto je důležité být k pejskovi laskaví, láskyplní, trpěliví a při výchově a výcviku i důslední, aby nebyl zmatený, že jednou chcete to a jednou stačí jen ono.

Když vás pes miluje, chce, abyste mu věnovali svou pozornost a náklonnost (hladili jej, chválili) – to je pro něj ta největší odměna! 🙂

Častá chybička páníčků při výchově/výcviku

Samozřejmě nechci házet všechny páníčky do jednoho pytle a už vůbec ne ty svědomité! To vůbec ne! 😉

Avšak velmi často vidím, že páníčci sice dávají svým pejskům najevo co NE, ale někdy zapomínají svým pejskům dávat najevo co ANO. A to je snad ještě důležitější!

Když pejska vychováváte či cvičíte, tak je důležité mu říkat co NE, ale opravdu mnohem důležitější je ho chválit za to, co dělá dobře. Tím ho velmi motivujete proto, aby dělal to, co se vám líbí.

Když pejska jen „pejskujete“ (můj název pro peskování 😉 ), je pes zmaten.

„Tak tohle nesmím, tohle nesmím….. Smím já vůbec něco????! :'(

Takže je velice důležité, když například pes skáče na vás, gauč, skříně v kuchyni nebo dělá cokoli, co se vám nelíbí říct povel, např. DOLU! A jakmile seskočí, okamžitě chválit, hladit, odměnit dobrůtkou. Zvlášť v prvotních fázích výchovy/výcviku. 😉 Už tím vytváříte mezi sebou a pejskem vřelý vztah a vzájemnou důvěru, tolik nutnou pro další výchovu a výcvik.

Také, když máte třeba víc pejsků a ti se spolu pošťuchují a už to přestává být hra (jeden kvičí a druhý na to nereaguje a nepustí), tak po povelu DOST (nebo vámi používaném), když se pejsci zklidní a jsou vedle sebe a v pohodičce, chválit, hladit, odměňovat.

To je bude motivovat to příště zase udělat a hlavně co nejrychleji, protože už ví, že je čeká vaše pochvala a pohlazení.

Pokud však psa jen „pejskujete“ a za nic ho nechválíte, brzy ho omrzí dělat něco, co chcete, když on zná jen výčitky a nevlídné slovo či křik.

Křikem se stejně nikdy nic nevyřeší. Psa křik rozhodně nezklidní, naopak může ho dostat ještě do větší ráže. Naopak povel vyslovený klidným pevným hlasem má mnohem větší váhu. Pokud pes napoprvé neposlechne, tak po 5-7 vteřinách opět stejným klidným pevným hlasem zase můžete říct tentýž povel, ale neopakovat ho jako „kafemlejnek“ pořád dokola.

Pes potřebuje cca 1-3 vteřiny, než povel, který uslyší, může fyzicky provést. Nemůže ho provést okamžitě v ten moment. Takže mu dejte chvilku, ať se může zklidnit a povel udělat.

Jak pomocí motivace psa učit

Za prvé si s ním neustále upevňujte váš skvělý vztah. A to nejen hrami a učením povelů formou hry a pozitivní motivací, ale i tím, že jakmile je klidný a ještě nespinká, ale je v pelíšku, tak buďte v úzkém tělesném, ale i psychickém kontaktu.

Já jsem se svými současnými dvěma svěřenci pravidelně (několikrát týdně) u pelíšku před jejich spánkem, a tam se s nimi muchlíčkuju a nechávám se od nich olízávat. I to jsem je vlastně naučila pozitivním přístupem. Jako úplně malincí totiž vše zkoumali zoubkama a drápkama, nyní už ví, že kousání NE a olizování ANO.

Když máte s pejskem výborný vztah, už máte u učení povelu „Ke mně!“ velkou výhodu. Pes chce být s vámi, a když ví, že po zavolání „Ke mně!“ bude odměněn pochvalou, hlazením, pamlskem či hračkou, tak kdo by odolal? 😉 A pak mu dejte hned volnost a on zase po zavolání rád přijde!

Na fotografii níže vidíte, jak učím štěňátka, která jsou ještě opravdu malá, povel sedni a lehni. A daří se nám! 😉

Nejdříve na pejska zavolám jménem a povel „Ke mně!“ V mém případě tedy „Caesare, ke mně!“ (nebo „Crone, ke mně!“). Jakmile pejsek přijde, pochvala, odměna, pamlsek. „Anooo, ty jsi šikulka!“

Pak ho učím povel, který ještě nikdy neslyšel. Pejsek tedy stojí a já mu řeknu slovo „Sedni“ a dávám pamlsek (který ví, že mám v ruce a má ho rád) nad jeho hlavu směrem dozadu, tak, že on ho hlavou následuje. No a jak ho následuje, nutí ho to si sednout. Vy v tom okamžiku řeknete „Šikulka!“, nebo co používáte a to párkrát nacvičujete.

Když pejsek sedí, vezměte další pamlsek, řekněte pejskovi povel „Lehni“ a dobrůtku posouvejte postupně od předních tlapek dál od psa po zemi. To ho nutí pamlsek následovat a lehnout si. Jakmile povel provede, nebo už to, že se natahuje a klesá k zemi – odměňujte. Odměňujte každý malý pokrok a postupně chtějte povel provést do konečné správné polohy.

Ale nezapomeňte, že i u štěňátek i u starších pejsků má být učení se novým věcem zábavou, a to nejen pro pejsky, ale i pro vás, takže je dobré dělat intenzivky cca 10-15 minut a pak si hrát a pak zase třeba za 45 minutek provádět znova a mezi tím i odpočívat, nechat lehnout apod.  Dělejte to prostě intuitivně! Vy jste páníček a nejlépe poznáte, kdy to vašeho pejska již nebaví. Tak ať ho neumoříte a příště se na nácviky nových povelů zase těší! 😉

Psi jsou velmi chytří, dají se ovládat i jen pohledem

Důležité je, aby když svému psovi dáváte povel, vás váš pes vnímal. Pokud je totiž zabrán do jiných aktivit, možná vás vůbec nevnímá/neslyší. Na počátku výchovy, výcviku je tedy důležité psa naučit, že když na něj zavoláte jménem, má se na vás podívat, nejlépe do očí (pokud je to váš/blízký pes). Cizí psi kontakt z očí do očí nemusí, nebo to mohou brát i jako nabourávání se do jejich „zóny“, ale pokud je to váš pes, tak je kontakt z očí do očí velmi důležitý.

Existují tak úzké vazby psa a pána, že někteří páníčci pohledem psovi dávají povely. Jsou na sebe tak napojení, že zavolají jen jméno psa, pes se jim podívá do očí, a tím, že se oba důvěrně znají a jsou to doslova propojené bytosti (spřízněné duše), pes okamžitě pochopí, co po něm pán chce. Má pána přečteného. Také sleduje řeč těla pána a ze zkušenosti a situace už ví, co po něm páník chce.

Psi jsou velmi chytří, a pokud v nich tu chytrost a přirozenost podporujeme a „nezabijeme“ ji drilováním, tak jsou neskutečně úžasní společníci, kteří aniž byste jim něco důrazně veleli, vědí co mají dělat a pokud mezi sebou máte silné pouto, bude vám váš pes skutečně nejlepším přítelem.

Nevíte si s výchovou či výcvikem rady? Tak využijte mých služeb, které jsem o výchovu a výcvik na vaše popudy rozšířila! 😉

Celý výčet mých služeb je ZDE >>

 

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 199,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!

Zadejte své jméno a e-mail a získejte eBook ZDARMA!

Stažením mého ebooku v hodnotě 99,- Kč zcela ZDARMA Vás budu brát jako svého milého zákazníka a protože vidím, že Vás toto téma zajímá, i v budoucnu Vám budu zasílat hodnotné e-maily s podobnou tématikou.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ing. Lucie Kotýnková) je na základě Vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších zajímavých e-mailů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko "Odhlásit" na konci každého zaslaného e-mailu.

You have Successfully Subscribed!